Sabies que el pantà de Sant Antoni és la superfície d'aigua dolça més gran de Catalunya?

Informació de contacte:

 

 

Sabies que el pantà de Sant Antoni és la superfície d'aigua dolça més gran de Catalunya?

Oficina de Turisme de la Pobla de Segur - Pl. del Ferrocarril, s/n
25500, La Pobla de Segur
Web: http://www.lapobladesegur.cat/ca/
Email: turisme@lapobladesegur.cat
973 680257

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • L’embassament de Sant Antoni va ser construït entre l’any 1913 i el 1916 per l’empresa coneguda com “La Canadiense” i és on desemboca el riu Noguera Pallaresa. En aquell moment fou la resclosa de retenció d’aigua més gran d’Europa i la quarta del món. A hores d’ara és la superfície d’aigua dolça en profunditat més gran de tot Catalunya i la tercera més extensa per darrere de l'embassament de Canelles i del de Riba-roja, amb una longitud aproximada d'11 km i una alçada màxima de 86 m. La longitud de la presa a la seva coronació és de 180 m i té una capacitat de 205 hm³, on la superfície de la làmina d'aigua en la seva capacitat màxima és de 927 ha. L'embassament recull l'aigua d'una superfície de territori de 2.070 km², aproximadament. L'energia extreta del seu aprofitament arriba a una potència de 300.000 kW.
     
    El nom li ve donat de l’ermita de Sant Antoni de Susterris, la qual quedà submergida sota les aigües i en l'actualitat, quan l’embassament està molt baix, encara se'n pot veure la punta del campanar.
    Aquest pantà banya cinc municipis de la comarca del Pallars Jussà, que són Talarn, Salàs de Pallars, la Conca de Dalt, Isona i la Conca Dellà, i la Pobla de Segur, i rega bona part de la plana de la conca de Tremp.
     
    És un indret del Prepirineu català ideal per practicar-hi tot tipus d’esports nàutics i per gaudir de la tranquil·litat de les platges i les cales que hi podem trobar, moltes de les quals accessibles solament amb barca. Alhora s’hi pot practicar el senderisme, el nordic walking, la BTT o fins i tot fer-hi alguna ruta amb 4x4... Totes aquestes rutes són totalment senyalitzades, informant el turista o el visitant de la durada, del desnivell i de la dificultat del recorregut. Per a una informació més detallada de les rutes o qualsevol altra informació, us podeu adreçar a qualsevol de les oficines de turisme de la comarca.
     
    Llegenda "Les Potes del Dimoni de Susterris”
     
    Al costat de Talarn hi ha l’estret de Susterris, on antigament hi havia quatre forats coneguts com les potades del diable, potades que eren el resultat de la lluita cos a cos entre el dimoni i sant Antoni (Amades, 1997). Aquestes petjades avui dia es troben sota el pantà de Sant Antoni, poc més amunt de Tremp. Per tant, han desaparegut. Però un escrit de l’any 1880 ens explica com eren:

    Consisteixen en quatre forats de figura oval prolongada, parescudas al contorn de la planta del peu de un púber, y que mideixen 16 centímetros de llargaria, per 7 d’ample y altres tants de profunditat, ab la circunstancia de que’l fondo afecta la forma de una quilla” (Mir, Moner, Pleyan, 1996).

    Al seu costat hi havia altres marques i una creu gravades a la roca. Segons la tradició, en una de les lluites entre sant Antoni i el dimoni ambdós es varen precipitar cingle avall des del tossal del Neret (a llevant del pantà). El sant anà a caure a uns dos-cents metres del lloc, a l’altra banda del torrent, i restà sa i estalvi, mentre que Satanàs caigué en el mateix costat del riu, marcant les seves quatre potes a la roca.