Arties

InformaciĆ³ de contacte:

 

 

Arties


,
Web:

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • El poble d'Arties, de 400 habitants, es troba a 1.114 m d'altitud a la Val d'Aran. És situat en un petit eixamplament de la vall de la Garona, a banda i banda del riu, a la confluencia del riu Valarties amb el Garona. Les seves cases són agrupades i recollides a la confluencia dels rius esmentats. Al fons del Valarties es destaca la gran massa granítica del Montardo (2.380 m).
  Al nucli antic destaquen l'església parroquial de Santa MAria d'Arties, la torre del castell d'Arties o d'Entransaigües, la casa anomenada Ço de Pauet i la notable casa de Portola. A la carretera hi ha l'antiga església de Sant Joan, obra del segle XIII, ara seu d'exposicions temporals del Museu dera Val d'Aran. Als afores del poble es troben els Banhs d'Arties, actualment abandonats, d'aigües sulfuroses que tenen dues fonts, una a 43° i una altra a 29°. Un lloc que no pots deixar de visitar!

  Què visitar

  Sobresurt de manera esplèndida del conjunt urbà, tant per la seva perspectiva com pel seu volum,l'església de Santa Maria d'Arties, construcció romànica del segle XI al XII amb un campanar molt elegant, obra del final del segle XII i començament del XIV.

  A l’altre costat de la carretera trobem l’església de Sant Joan d’Arties, edifici gòtic del final del segle XIV, amb un campanar octogonal. Actualment acull exposicions itinerants. Al sud del poble hi ha la capella de Sant Pelegrí.

  Als afores del poble, i dintre d'un espai delimitat i protegit, hi trobem dos óssos.

  Rutes

  Des d’Arties i seguint la ruta de la vall de Valarties, trobem el llac Mar, Tòrt de Rius, Rius i el de Restanca, amb el seu refugi de muntanya al costat.

  Des de l’altre costat de la carretera i seguint el curs del riu Garona, trobem un sender de 6,5 km que ens portarà als pobles de Garòs, Casarilh i Vielha.

  Tradicions

  El poble d’Arties celebra la seva festivitat el 24 de juny, amb la festa anomenada “Eth Taro”. La celebració comença uns dies abans quan un grup d’homes del poble van a buscar l’avet més gran del bosc, que després d’escorçar-lo es planta als afores de la vila. Quan fa una estona que crema, es tomba i amb unes endortes (una mena de cordes) s’arrossega per tot el poble. Els joves salten per sobre del Taro al so de la música durant tot el recorregut.

  El dia 25 de juny és la romeria de Sant Pelegrí i el 25 de juliol, la romeria de Sant Jaime.

  On menjar

  • Asador Iñaki Tel. 973 644554
  • Bar Camping Tel. 630918460
  • Bar Cònsul Tel. 973 640803
  • Bar Urtau Tel. 973 640926
  • Biniaran Tel. 973 641058
  • Candelaria Tel. 973 642024
  • Casa Irene Tel. 973 644364
  • De Net Tel. 973643237
  • Divino Tel. 973 644486
  • Don Gaspar de Portolà Tel. 973 640801