Rialp

Informació de contacte:

 

 

Rialp

Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà - Camí de la Cabanera, s/n
25560, Sort
Web: http://turisme.pallarssobira.cat/
Email: turisme@pallarssobira.cat
973 621002
973 621003

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



 • La vila de Rialp (el Pallars Sobirà) té el seu origen en el castell des d'on es controlava el pas cap a la vall d'Àssua i les valls de l'Alt Pallars. En un principi, el "castell" era una torre o una avançada del castell de Surp. La població, que havia estat closa, encara avui conserva l'estructura de cases que tancaven la vila protegint-la.
  A poc a poc, Rialp s'anà convertint en un poble de menestrals (d'oficis): cadiraires, sastres, llauners, músics, basters, pagesos, fusters... Aquest conjunt d'oficis va perviure al nucli fins ben bé el començament de la dècada de 1970. Avui l'activitat principal es basa en el turisme i els serveis: lespistes d'esquí de Gran Pallars Port-Ainé. Un lloc per no perdre't!

   

  Què visitar

  Com a nucli medieval que es presenta la vila de Rialp (el Pallars Sobirà), cal visitar aquells racons del poble que conserven elements de la història que es mantenen encara avui, desconeguts per a molts. El carrer del Mig de Rialp preserva encara l’estructura dels antics carrers porticats d’origen medieval. Tot i que al llarg dels anys ha patit nombroses modificacions, el carrer encara conserva aquell encant dels racons antics amb història.

  Continuant pel carrer del Mig, s’arriba fins a la plaça de l’església de Nostra Senyora de Valldeflors. Aquest temple conté en el seu interior la imatge de Nostra Senyora de Vall de Flors, una talla gòtica d’alta qualitat, que regeix el marc incomparable del Festival de Música de la Vila de Rialp que se celebra anualment a la població.Des de la plaça de l’Església, i pujant pel carrer de la Costa, arribarem al castell de Rialp, des d'on es té una vista general de la vila closa i de la totalitat del municipi. Des d’aquí s’inicia també la ruta per l’antic camí que conduïa al nucli de Surp.

  Baixant ja del castell i continuant pel carrer de la Costa, arribarem al Boteral de Rialp; en aquest espai antigament era on s’unien els diferents cabals de les secles del poble que donaven la força per moure l’antic molí de Bellera. Aquí també es trobaven els caps de bestiar a l’abeurador que encara es conserva. Des d’aquí surt un camí que condueix als horts de la zona nord del poble. També d’aquí parteix la ruta per l’antic camí que porta fins a la central de Rialp, la mola de Sall i els pobles d’Altron i Sorre, al bell mig de la vall d’Àssua.

  Ja fora muralles, es troba el carrer del Raval de Rialp, el primer carrer que es construí extramurs. Al seu inici trobarem l’església dels patrons Sant Cosme i Sant Damià, recentment restaurada. Aquesta església s’obria només per a la celebració dels patrons de Rialp i per fer-hi misses i pregàries.

  El Raval de Rialp és també on es troben les cases més antigues del poble; aquest era el lloc on es localitzaven més menestrals: el llauner, el baster, el sastre, el cadiraire... Més avall del carrer hauríem trobat l’antic forn del conegut terrissaire Joan Alart (actualment desaparegut), mestre ceramista de la comarca. De terrissaires, n'hi havia hagut dos d'importants: l'un a Gerri de la Sal i l'altre a Rialp. El primer va tancar el forn definitivament després de la guerra civil i el segon ho va fer cap a l'any 1962. Actualment a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu es poden adquirir reproduccions de les peces més tradicionals: pitxelles, plats, soperes, safates, escorredores, formatgeres...

  Propostes Naturals

  Rialp s’ha convertit en l’entrada meridional del Parc Natural de l'Alt Pirineu, i actualment està en procés d’entrar dins del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici gràcies a les muntanyes del terme de Caregue.Es pot gaudir, doncs, d'uns fabulosos itineraris de senderisme pels antics camins del municipi, com ara els que ens porten a la vall d'Àssua, al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i, també, al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

  Altres elements d'interès.

  Al mateix municipi cal destacar l'església de Surp (Sant Iscle i Santa Victòria), d'estil romànic llombard.

  La parròquia de Surp és dedicada als germans màrtirs Sant Iscle i Santa Victòria. El temple actual és romànic, amb modificacions posteriors, té un alterós campanar de planta quadrada amb finestres geminades i un bonic absis amb bandes llombardes. L'absis havia estat ornat amb pintures murals que, malauradament, foren arrencades del seu lloc i ara llueixen repartides entre el Museu Diocesà de la Seu d'Urgell (el fragment més gran de la decoració absidial), el Museu Nacional d'Art de Catalunya —MNAC— (fragment de l'apòstol Joan sota arcada i sostenint el llibre) i la resta és als Estats Units d'Amèrica, a l'Art Museum de la ciutat de Toledo, Ohio (un fragment amb els apòstols Jaume i Felip).