Bellver de Cerdanya

Informació de contacte:

 

 

Bellver de Cerdanya

Patronat Comarcal de Turisme de la Cerdanya - Cruïlla N-152 amb N-260
17520, Puigcerdà
Web: http://www.cerdanya.org/
Email: info@cerdanya.org
972140665

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Bellver de Cerdanya (la Cerdanya - els Pirineus) és una vila oberta i amb una llarga tradició d'acolliment. Una població amb un atractiu centre de vacances que permet gaudir d'un extens municipi de quinze poblets pintorescos al voltant de la vila de Bellver, d'un patrimoni cultural centrat en el romanic de primera categoria com Talló i sobretot d'un majestuós patrimoni natural que ofereix variadíssims ecosistemes com l'alpí, el fluvial, l'estepari, el bosc en general, etc. Un paratge per deixar-vos-hi perdre!
   

  Què Visitar

  • El Barri antic de Bellver: Us convidem a fer una visita per la història. En aquest recorregut pel Barri Antic de Bellver de Cerdanya - també conegut com el Barri de la Plaça, el més emblemàtic de la vila- tornarem als temps en què les poblacions havien de ser envoltades de muralles a fi d’evitar els atacs enemics. Us proposem visitar:
  • Plaça del portal: Aquesta plaça es troba situada a l’exterior del recinte emmurallat. Davant tenim la pujada de Joan Alay, on hi havia hagut una de les dues entrades a la vila vella de Bellver: el portal de Cerdanya. Pugem fins aproximadament la meitat de l’escala de la dreta. Si ens hi fixem, al mur hi veurem restes de les pedres on s’ajustaven les portes. Protegint aquest portal s’alçaven dues torres. La de la dreta encara resta dempeus. És la Torre de la Presó, nom que li ve de la funció que fa temps tenia. En realitat és un dels torricons que es troben al llarg de la muralla. Parem atenció a les seves espitlleres, des d’on primer amb sagetes i més endavant a trets d’arcabús salvaguardaven aquesta entrada, un dels punts febles de la vila. L’escriptor i poeta Gustavo Adolfo Bécquer, a la seva llegenda "La cruz del diablo ", també situa en aquesta torre la presó de la localitat.
  • Carrer del mig: Abans aquest carrer s’anomenava Jussà, que vol dir “de baix”, perquè era just per aquí on la muralla meridional tancava la vila. Al carrer Jussà hi tenia lloc gran part de l’activitat laboral del poble. Repassant els arxius notarials de Bellver dels segles XV, XVI i XVII, que es conserven a l’Arxiu Històric Comarcal de Puigcerdà, hem comprovat que Bellver era sobretot una població tèxtil. A la façana del número 32 hi ha una ceràmica amb la imatge de sant Antoni Abat, patró dels traginers, i unes anelles a les parets que servien per estacar els animals. En veurem més d’escampades pel poble.
  • Carrer del cadell i plaça de l'Abat Oliba:La història d’aquest carrer es remunta al Barroc (segle XVI i primer terç del XVII). Dues faccions capitanejades per l’antiga aristocràcia feudal es dedicaven a assaltar els camins i sembraven la por de transitar-hi. Eren els cadells i els nyerros. Si continuem pel carrer del Mig trobarem a l’esquerra les velles escales del carrer de Guifré el Pelós i arribarem a aquesta lluminosa plaça, oberta a migjorn. És un altre baluard, segurament el que queda d’una altra torre de defensa. Però el més destacable és el panorama detallat d’una bona part de la baga cerdana, plena de boscos de pi negre, pi roig i avets. Des d’aquí podem albirar una bona part dels nuclis agregats del terme municipal i el pas dels Gosolans, recuperat avui i senyalitzat amb el nom de Ruta dels Segadors. Per allí venien, precisament, els segadors del poble de Gósol i altres contrades de l’alt Berguedà a segar a la nostra comarca. Com a fet remarcable hem de dir que el 1906 el va recórrer el pintor Pablo Ruiz Picasso amb la seva companya sentimental d’aleshores, Fernande Olivier, després de fer una estada a Gósol. Sembla ser que Picasso va pernoctar a Bellver abans de tornar a París, on residia. Al seu quadern de viatge hi ha escrita la paraula “Bellver” diverses vegades.
  • Portal del Baridà: Si aneu al capdamunt del carrer del Mig, trobareu el carrer del Castell. Pareu atenció, al terra de la paret de la dreta, a una roca arrodonida que té una cara plana i tallada: és una de les dues guarda-rodes, les pedres que hi havia a la base de les columnes del portal. A la part plana s’hi ajustaven les portes de fusta. Aquest portal era tan important com el de Cerdanya i donava entrada tant a la plaça Major com al castell.

   

  Altres espais d'interès

  • Parc de Ponent: El trobem a la dreta. Al peu de la muralla en aquest sector, és un dels espais recuperats per l’Ajuntament en la reforma del Barri Antic.
  • Mirador de Jaume Vila: Aquí hi havia el castell, amb la seva guarnició permanent de soldats. Segons un document, el 19 de juny de 1665 un llamp en va fer explotar el polvorí i la fortificació va quedar pràcticament derruïda. Des d’on som gaudim d’una vista detallada de la solana de Bellver, més aspra i seca que la baga.
  • Plaça dels comtes de cerdanya: Al darrere de l’Ajuntament. A la part baixa d’aquest edifici veiem l’entrada de la Sala Bonaire, que havia estat el celler de l’antic Comú de la Vila. A l’interior hi ha unes quantes bales de catapulta que es localitzaren durant les obres al Barri Antic. A l’esquerra de l’església parroquial hi ha una porta gran que dóna accés al jardí de Ca les Monges.
  • Església parroquial de Sant Jaume: Abans de ser-hi trobem a l’esquerra l’entrada de l’església parroquial de Sant Jaume, patró de Bellver. És un notable edifici gòtic mencionat ja al final del segle XIII.
  • Plaça major del 27 d'abril: Un espai recollit, quasi claustrat, elegant de proporcions, que ens fa viatjar als temps medievals. És del segle XIV. Contemplem-ne les porxades, suggeridores i variades, i les cases, que conserven una proporció i una unitat molt elegants. Aquesta plaça era el centre comercial i administratiu de Bellver. Aquí hi tenien lloc el mercat setmanal i la fira un cop l’any.
  • Ca les monges: Al final del segle XIX es van instal·lar a Bellver les religioses de l’orde de la Sagrada Família, que van impartir l’ensenyament a moltes generacions de noies bellverenques al llarg de quasi cent anys. Quan se n’anaren definitivament, l’Ajuntament adquirí l’edifici i després el va rehabilitar. Avui disposa de tres sales d’exposicions i d’un jardí.
  • Cal panató i plaça Gustavo Adolfo Bécquer: En aquest carrer hi ha l’anècdota romàntica del poble. L’any 1860 Gustavo Adolfo Bécquer va passar una temporada a Cal Patanó, aleshores una fonda. Fou una estada profitosa, perquè en va sortir una de les seves llegendes més conegudes, "La cruz del diablo", ambientada en l’època medieval i situada en indrets reals del terme municipal, com la plaça Major, els carrerons del Barri Antic, la Torre de la Presó i Sant Martí dels Castells. Una placa commemorativa a la façana principal de la casa rememora aquesta estada de l’il·lustre poeta sevillà. La plaça de Gustavo Adolfo Bécquer és un espai recuperat del Barri Antic que s’utilitza per fer-hi recitals i concerts de música. És dedicada, com el nom indica, a Gustavo Adolfo Bécquer. 

   

  Coves

  • La fou de Bor: Situada al serrat de la Quera, prop de Bor i dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró. És una de les coves més rellevants de Catalunya. Actualment se li coneixen 3.173 m de galeries en una laberíntica xarxa subterrània. Com tota cavitat cerdana, la gent la creia habitada per fades o encantades. Al seu interior s'han trobat restes prehistòriques que es conserven al Museu Arqueològic de Catalunya (Barcelona). Per visitar-la amb guia cal trucar a l'Oficina de Turisme de Bellver de Cerdanya.
  • La cova d'Anes: Localitzada prop de la casa d'Anes, és la cavitat més important de la solana cerdana. La boca d'entrada es troba dins el terme municipal de Prullans, però la major part del recorregut és dins del terme municipal de Bellver de Cerdanya (la Cerdanya - els Pirineus). Fàcil de visitar, calen un frontal i roba d'una sola peça. Actualment, un dels senders locals senyalitzats per l'Ajuntament de Bellver (marques verdes i blanques) hi passa ben a prop. Informeu-vos-en a l'Oficina de Turisme de Bellver de Cerdanya. Hi ha catalogades més coves, avencs i balmes de menys interès a la solana de Bellver, l'Ingla i la zona de Bor.

   

  Ruta dels Segadors

  A la població de Gósol s'inicia la Ruta dels Segadors, coneguda també com el Camí de Cerdanya, ja que arriba fins a Bellver de Cerdanya (la Cerdanya). Es tracta d'un itinerari que abans utilitzaven, a més de segadors, traginers, sometents, bandolers, músics i contrabandistes. El trajecte també el va fer l'any 1906 el pintor Pablo Ruíz Picasso, durant la seva estada a Gósol.
  Aquesta ruta històrica, ara senyalitzada, es pot fer en unes set o vuit hores, travessant la Serra del Cadí. Durant l'itinerari es descobreix l'inigualable paisatge i la fauna pirinenca del Parc Natural del Cadí-Moixeró. El recorregut es pot fer a l'hivern utilitzant esquís o raquetes. També hi ha l'opció de fer la Ruta dels Segadors en dos dies, ja que el refugi Cèsar August Torras permet pernoctar i reprendre el camí l'endemà.

  Descripció de la ruta: La Ruta dels Segadors comença a Gósol sortint pel carrer de la Cerdanya en direcció a Font Terrers (GR-107-150) per arribar al Collell i les Bassotes. Després, ja estrictament pel PR-C-124, puja fent llaçades al prat Socarrat i ateny la serra Pedregosa, amb un gran panorama de la paret N del Pedraforca, la serra d'Ensija i la fageda de Gresolet. El pendent, a partir d'aquí, esdevé suau fins al pas dels Gosolans, des d'on es pot anar a la propera font Tordera o al mateix Comabona, un dels cims més rellevants del Cadí (2.547 m) i amb una vista sensacional de la Cerdanya, a uns 30 min seguint el GR-150-1 (variant del GR-150) per la carena. La cabana dels Cortils, a la capçalera de la coma del mateix nom, és un aixopluc útil i proper en cas de mal temps inesperat.

  Ja en vessant cerdà, el camí davalla per inclinació forta al prat d'Aguiló, on hi ha el Refugi Cèsar August Torras, de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, guardat a l'estiu i alguns caps de setmana i llavors amb servei de begudes i menjador. La ruta segueix després la pista que hi puja des de Montellà fins al coll de l'Home Mort, on una pista forestal a la dreta i després un camí a través d'una magnífica pineda de pi negre i pi roig ens deixa al fons de la Baga de Ridolaina. El camí, ara planer, ens duu al cortal de l'Oriol i la font Tosca per baixar a les planes d'Hereus i el pla de Nas. Un cop a Nas, agafem el camí Vell, amb perspectives formidables de Bellver i la Batllia, i enllacem amb un vial ramader molt a prop d'Olià (GR-150). Aquest nou camí ens porta a Pi i Talló creuant el pla. De Talló a Bellver de Cerdanya només hi ha uns centenars de metres per carretera asfaltada (GR-107).

  L'horari del recorregut és d'unes 7-8 hores. També el podem realitzar en sentit invers, començant a Bellver de Cerdanya. El fet de tenir la paret N del Cadí davant nostre és engrescador i el pas per la vall de Ridolaina resulta molt gratificant, però caldrà incrementar l'horari en una hora més, ja que el desnivell esdevé més gran i l'ascensió al pas dels Gosolans transcorre per un pendent més accentuat. El Refugi Cèsar August Torras, en aquest cas, ens permetrà fer la travessa en dos dies. Una altra opció, molt interessant i recomanable, és fer l'itinerari en condicions hivernals, amb esquís o raquetes. Sempre amb bona neu, de Gósol al pas dels Gosolans no hi ha cap dificultat, ni tampoc per acabar de pujar al Comabona. També és bastant senzill anar de Bellver de Cerdanya al prat d'Aguiló, però el tram entre el prat d'Aguiló i el pas dels Gosolans, tant en ascensió com en descens, és el més delicat. No obstant això, amb piolet i grampons aquestes dificultats disminueixen considerablement, tot i que demanen una certa experiència en alta muntanya a l'hivern, especialment pel gel i la possibilitat d'allaus.

   

  Tradicions

  • 17 DE GENER, CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE SANT ANTONI ABAT
  • MES DE MAIG, BOTIFARRADA A BELLVER  
  • 25 DE JULIOL,  FESTA PETITA DE BELLVER 
  • 11 D’AGOST, FESTA DELS CAÇADORS 
  • 15 D’AGOST, FESTA MAJOR DEL RIU DE SANTA MARIA 
  • 16 D’AGOST, FESTA DEL BARRI DE SANT ROC
  • TERCERA SETMANA D’AGOST, FIRA SALÓ D’ANTIGUITATS I BROCANTERS

   

  On menjar

  • LA MUGA (Bar-restaurant) - Ctra. N-260, km 161- 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 11 10 - Fax 973 51 11 02
  • LA PRINCESA DEL PÈSOL (Restaurant) - Camí Ral, s/n - Tel. 973 51 11 98
  • MAS MARTÍ (Restaurant) - Urbanització Verde Sol, s/n - 25721 BEDERS - Tel. 973 51 00 22
  • PENDÍS (Restaurant)- Av. de Cerdanya, 36 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 04 79
  • SEGRE (Bar) - Av. de Pere Sicart, 60 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 00 12
  • SANT JOSEP (Bar-restaurant) - C/ Sant Antoni, 33 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 04 29
  • JOU VELL (Bar-restaurant) - Pl. Sant Roc, 15 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 01 39
  • LA MANDONGUILLA QUADRADA(Restaurant) - C/ Únic, 2 - 25721 OLIÀ - Tel. 973 51 10 84 - www.lamandonguillaquadrada.com
  • BELLAVISTA (Bar-restaurant) - Ctra. N-260, 45 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 00 00 - Fax 973 51 04 18
  • BIAYNA (Bar-restaurant) - C/ Sant Roc, 11 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 04 75 - Fax 973 51 08 53 - A/e: fondabiayna@ctv.es
  • CAL REI (Restaurant) - Camí de l’Ingla, 1 - 25721 TALLÓ - Tel. i fax 973 51 10 96 - A/e: tallo@wanadoo.es
  • EL CANTÓ (Bar-restaurant) - Camí Ral, 2 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 10 24
  • EL CELLER (Restaurant) - Pg. del Carlit, 10 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 04 20 - 973 51 03 29
  • EL GRAU DE L’ÓS (Bar-restaurant) - C/ Jaume II de Mallorca, 5 - 25720 BELLVER DE CERDANYA - Tel. 973 51 00 46