Gerri de la Sal

InformaciĆ³ de contacte:

 

 

Gerri de la Sal


,
Web:

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Gerri de la Sal (el Pallars Sobirà - els Pirineus) és la capital del municipi de Baix Pallars, format l’any 1969 per una agrupació de 4 municipis (Montcortès, Peramea, Baen i Gerri de la Sal).
  A Gerri de la Sal ens trobarem la vila closa del poble i tot un seguit de carrers que han mantingut la seva estructura, dues torres de vigilància que antigament es feien servir per vigilar els salins i la torre de la presó, juntament amb el magnífic Magatzem de la Sal o Real Alfolí, l’edifici més gran de tota la comarca d’ús no religiós i on antigament emmagatzemaven la sal els saliners de Gerri. Actualment aquest edifici és la seu del Museu de Gerri de la Sal destinat al tema de la sal i que es troba dins de la xarxa de museus del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Així doncs, atreveix-te a descobrir tots els racons de Gerri!

   

  Què visitar

  • El monestir de Santa Maria: D’estil romànic (s. XII), situat a l’altra banda del riu Noguera Pallaresa. Cal destacar el campanar d’espadanya de tres pisos i l’interior de l’abadia, que és ple de curiositats de l’època. Conserva restes de pintures barroques a l’interior. 
  • Els salins de Gerri de la Sal Documentats ja al s. IX, es van convertir en el principal motor econòmic de Gerri. Actualment s’ha restaurat una unitat salinera (toll, arcabota*, era i caseta) per tal de poder mostrar el procés productiu que efectuaven a Gerri a l’hora de fer sal. Es visita també el brollador d’aigua salada, el qual ens permet fer sal, i una caseta amb les eines que antigament s’utilitzaven al salí.
  • Àrea d'interpretació de les aus rapinyaires de la zona, on podràs descobrir a tamany real i en dos dels seus hàbitats (penjats a la roca i mentres mengen)  el voltor negre, el voltor comú, l'aufrany, l'àliga daurada i el trencalòs.

  Ruta

  A tot el municipi hi ha infinitat de rutes que caldria consultar, però us proposem la Ruta Històrica pel Pla de Corts. Té una durada de 3 h 30 minuts amb un desnivell de 200 m i una distància de 10,3 km.
  No presenta cap dificultat i el recorregut és el següent: Peramea - Cortscastell - Montcortès - Bretui - Masia d’Enjaume - Peramea. VARIANTS: Si no es vol fer la ruta sencera, hi ha altres possibilitats:

  1. Peramea - Pujol i tornar a Peramea per la carretera (1 h 15 minuts)
  2. Peramea - Cortscastell i tornar a Peramea per la carretera (1 h 30 minuts)

   

  Tradicions

   Si parlem de tradicions i costums, el poble de Gerri de la Sal ha mantingut viu el Ball de la Morisca. El tercer diumenge d’agost es balla el Ball de la Morisca, i des de fa uns anys es fa la representació de la llegenda adaptada per Pep Coll i amb actors improvisats del poble. També per la Segona Pasqua se celebra l’aplec d’Esplà, en què tots els vilatans acuden a la muntanya de Pentina per passar-hi un dia de germanor.

  Durant l’aplec s’oficia una missa en què es canten els Gojos de Nostra Senyora d’Esplà i es fa un dinar de germanor amb ball final. A la tornada hi ha el costum de parar a berenar a la font de Comacalent.

   

  On menjar

  • RESTAURANT LA COVA, GERRI DE LA SAL 
  • RESTAURANT CASA TOMÀS, GERRI DE LA SAL Tel: 973 66 20 84
  • BAR RESTAURANT CAN PEP, PERAMEA Tel: 973 66 22 44
  • XIRINGUITO, GERRI DE LA SAL, Pg. del Monestir, s/n (estiu)