Salàs de Pallars

Informació de contacte:

 

 

Salàs de Pallars

Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà - Camí de la Cabanera, s/n
25560, Sort
Web: http://turisme.pallarssobira.cat/
Email: turisme@pallarssobira.cat
973 621002
973 621003

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • Salàs de Pallars (el Pallars Jussà), a cavall entre la Pobla de Segur i Tremp, es pot considerar com un dels poblets amb més encant de la comarca del Pallars Jussà. Amb poc més de 350 habitants, els seus carrers encara conserven el regust medieval de la glòria passada, quan la població era una de les més importants del desaparegut comtat de Pallars. Us animeu a recórrer-la?
     

    Què visitar

     

    Patrimonialment és obligada la visita al casc antic, una vila closa tancada originàriament per quatre portals i defensada per tres torres circulars. La vila s’estructura a partir d’una petita plaça porticada que distribueix els tres carrers, dos dels quals, en origen, també porticats, testimonis de l’augment poblacional del segle XVII (Salàs arribà a tenir més de 1.200 habitants).

    De les diverses esglésies i ermites romàniques que hi ha pel municipi, es recomana la visita a Sant Pere, actual cementiri de la població, i a Santa Bàrbara de Sensui, totes dues consagrades al començament del segle XII. La primera destaca per la seva majestuositat, malgrat que només en resta la capçalera, composta per un absis de planta semicircular i dues absidioles laterals, planes per l’exterior. De la segona cal fer especial menció de les dues capelles laterals, a tall de transsepte, que configuren una església de planta de creu llatina, molt inusual a la zona.
     

    Salàs de Pallars, un viatge en el temps!

     

    A les Botigues Museu de Salàs de Pallars (Pallars Jussà - els Pirineus) podeu retrobar molts dels objectes relacionats amb l’antic comerç que hem anat consumint les famílies al llarg dels últims 100 anys. Poder explicar-vos la història quotidiana a partir d’uns espais on es custodien productes que formen part de la història de moltes generacions d’aquest país: el chicle Bazoca, la Kina San Clemente, el Floïd o el lápiz Termosan descansen a les nostres prestatgeries per despertar-vos el record.

    En la visita guiada que fem expliquem l’origen de la barberia, la farmàcia, els colonials, l'estanc i els cafèstot passejant per Salàs de Pallars, poble amb un esperit comercial tan antic com la seva famosa fira de bestiar de peu rodó, que es remunta a l’Edat Mitjana.
    Al Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç (escoles de Salàs) tenim el punt de sortida de les visites guiades per les Botigues i també unes sales on cada any es pot veure una exposició temporal de factura pròpia relacionada amb les nostres col·leccions Aquest poble pot oferir-vos un entorn i uns equipaments hostalers de primera qualitat per gaudir de l’estada tant d’un dia com de més temps. Hi esteu tots convidats!
     

    Rutes

     

    Es proposa una doble ruta urbana, segons si la visita es fa guiada o per lliure:
     
    ·Per lliure el visitant pot fer la ruta històrica de la població: set cartells distribuïts pels carrers del poble van explicant les particularitats de la zona on ens trobem situats, des de l’Edat Mitjana fins al final de la fira, passant per diferents aspectes de l’agricultura i l'artesania tradicionals. 

    ·Mitjançant una visita guiada concertada es pot fer la ruta dels espais de la vida quotidiana. En aquests espais es vol donar a conèixer la història del petit comerç a partir de la recuperació de botigues i establiments d’època i l’exposició i interpretació dels béns de consum quotidià anteriors a la fi del franquisme, com el paper higiènic Elefante, el xiclet Bazoka, el sabó Raki, els cubitos Texton o el cacau Phoscao.

     

    Tradicions

     

    Al final del mes d’abril és típic pujar a l’ermita de Sant Pere Màrtir, on tots els fidels són obsequiats amb un pa beneït. Després de la missa, les colles es distribueixen per la muntanya per dinar plegats.

    Molta importància ha agafat també la Fira d’Art, que se celebra cada any a mitjan mes d’agost. Artistes de la talla de Brossa, Hernández-Pijoan, Guinovart, Pujol Grau o Subirachs han exposat les seves obres al voltant del marc incomparable de les eres de fira.

    Si bé no s’ha recuperat la fira pròpiament dita, darrerament s’ha reconvertit en una diada commemorativa, en què s’obren els antics espais relacionats amb la fira, es representen funcions teatrals a partir del tracte de compra-venda, s’exposen fotografies i documents sobre aquest esdeveniment i, sobretot, el poble es transporta als temps en què la fira de Salàs durava 10 dies seguits, transferia més de 3.000 mules i hi acudien més de 5.000 persones.