La Vall d'Àger

Informació de contacte:

 

 

La Vall d'Àger

Oficina de turisme de Catalunya a Lleida - Pl. Edil Saturnino, 1
25007, Lleida
Web: http://www.catalunya.com
Email: ot.lleida@gencat.cat
973248840

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • Va dir l'escriptor Josep Pla que la Vall d'ager (la Noguera) és un paradís llunya, remot, que amaga una pau divina. La genuïnitat de la seva natura permet gaudir d'infinitat d´esports d´aventura, rutes de natura per a tota la família i experiencies úniques amb els vols amb ala delta, parapent, paramotor i altres variants esportives.

    La riquesa paisatgística i cultural de la Vall d'ager és limitada a est i oest per dos congostos: Terradets i Mont-rebei, i al nord i sud pels paratges naturals de les serres del Montsec i el Montclús.

    La historia del municipi d'ager es remunta al neolític i disposa del testimoni arqueologic de l´epoca romana i l'importantíssim llegat de la conquesta d´Arnau Mir de Tost, amb exemples tan emblematics com la Col·legiata de Sant Pere d'ager, que data del segle XI.

     

    Què visitar

    • Col·legiata de Sant Pere d'Àger:    Conjunt monumental de Sant Pere: col·legiata i castell. Recinte fortificat d´estil romànic/neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost al segle XI en el context de la reconquesta de la Vall d'Àger i a l'entorn del qual sorgí la vila d'Àger. S´aixecà sobre les ruïnes de l'antic castell romà i posteriorment àrab. Entre el 1034 i el 1047 es construí el castell-palau i la insigne església de la col·legiata, que es confià a una comunitat de canonges. Al segle XIV es començà el claustre, el promotor del qual fou el comte Pere d'Urgell, que es finalitzarà al segle XV. De l'antiga esplendor de Sant Pere queden pintures murals i ornaments repartits entre el Museu Diocesà de Lleida, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i els Estats Units.
    • Església de Sant Vicenç: És d'una sola nau i el seu origen es remunta al segle XI. Posteriorment s'adossà al mur nord el temple de Sant Salvador, del mateix segle. El seu campanar data del s. XIII. A cavall dels s. XVIII i XIV es construí la nau sud-oest d'estil neoclàssic. Al seu interior es guarda el sarcòfag romà del segle III procedent de la col·legiata de Sant Pere, la Mare de Déu de Colobor i un magnífic orgue d'estil barroc.
    • Via romana: La Via Romana d'Àger data del s. II i és coneguda com el camí antic de Balaguer. Fins fa ben poc se'n conservava el tram que anava des del lloc disseminat de Vilamajor (a prop de les Avellanes) fins a Sant Martí d'Àger. Actualment se'n conserven uns 2,5 quilòmetres d'enllosat, amb una amplada mitjana de 4,5 metres, entre la vila d'Àger i el port d'Àger.

     

    Rutes

    La vila d'Àger es formà a l'entorn del nucli parroquial de Sant Vicenç. Fou a partir de la segona meitat del segle XI, moment en el qual s'erigeix el castell residencial d'Arnau Mir de Tost i la canònica de Sant Pere, sobre les ruïnes de la fortalesa islàmica del segle X, quan Àger es convertí en vila murada amb tres portals: Pedró, Solsdevila i Sant Martí. La zona del Castell, amb fortificació pròpia de l'època del baix imperi romà que vigilava el camí d'entrada des dels Pirineus i en ús fins al període àrab, incloïa el barri eclesiàstic i era envoltada de cases de nobles i cavallers.A la plaça Major es troba l'antiga farmàcia Montardit, que data del començament del segle XX. Darrere de la farmàcia es troben les restes de la capella medieval de l'Esperança.La xarxa de carrers és la típica de l'època medieval, configurada de manera radial i amb vies transversals amb relació al castell. Al barri de Solsdevila se situen l'església de Sant Vicenç, les primeres pedres de la qual daten del s. XI, l'hospital municipal del s. XV, l'antiga Paeria i l'antic fossar. També es poden visitar el forn comunal del segle XIV i les restes del molí medieval d'oli.