Baronia de Rialb

InformaciĆ³ de contacte:

 

 

Baronia de Rialb

Oficina de Turisme de la Baronia de Rialb - C. Monestir, 1
25747, Gualter
Web: http://www.baroniarialb.cat/
Email: turisme@baroniarialb.cat
973 460 234
973 462 125

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • La Baronia de Rialb (la Noguera), integrada dins la vall del riu Rialb, encaixada enmig de les serres prepirinenques del Boumort i del Montsec, ha estat sempre, gràcies a l’obstacle natural de les seves intricades comunicacions, un refugi formidable, especialment en la seva part més alta, solcada per estretes torrenteres i barrancs gairebé infranquejables. Els cims i les vessants d’aquestes muntanyes s’han anat poblant de caserius, masos, cases fortes i capelles, que esdevenien autèntiques fortificacions. Us convidem, doncs, a sentir el batec d’aquesta terra, la Baronia de Rialb, amb el convenciment que descobrireu un entorn còmode, el qual us transmetrà emocions agradables i felices.

  El Romànic

  Aquest territori, poblat en l’època prehistòrica, va tenir gran importància històrica fins al segle XIV, com ho demostra l’existència d’un conjunt de 24 ermites i esglésies romàniques. Entre aquest romànic destaca l’antic monestir benedictí de Santa Maria de Gualter (s. XI-XII), on s’aprecia la grandesa i la bellesa de l’estructura romànica. El conjunt va ser volat durant la Guerra Civil espanyola per l’explosió d’un polvorí.

  Cal esmentar també l’església de Santa Maria de Palau (s. XI), amb una magnífica capçalera i una notable decoració amb motius llombards.

  Prehistòria

  De l’època prehistòrica trobem el dolmen de Sols de Riu, monument funerari erigit fa més de 4.000 anys i traslladat de l’indret originari per salvar-lo de les aigües de l’embassament de Rialb.

  Aplecs i festes populars

  • Festa del Roser de la Baronia de Rialb:
   Palau de Rialb.
   mes d’agost.
  • Trobada popular al Monestir de Santa Maria de Gualter.
   mes de juliol.
  • Trobada per la Celebració de Sant Josep Maria escrivà.
   mes de novembre.
   Celebració cultural i religiosa per recordar el dia 22 de novembre de 1937, en què Sant Josep Maria Escrivà de Balaguer va trobar una rosa de fusta daurada a l’església de Pallerols.

   

  Rutes

  El paisatge agrest i els atractius naturals en tota la seva esplendor conviden a descobrir-los per mitjà de carreteres i camins per fer recorreguts a peu, a cavall o amb bicicleta.
  L’excursionisme també té un ampli ventall que ens portarà a un seguit de pobles, com ara a la Torre de Rialb, Pallerols, el Puig de Rialb...

  Cal refrescar-se dins les aigües cristal•lines del riu Rialb i conèixer paratges únics, com el Forat de Buli, ple de natura i silenci, on el paisatge i l’esport s’aparellen. Per fer descens de barrancs al Forat de Buli cal que contacteu aquí.
   

  Tradicions

  Al mateix temps que es pot descobrir aquesta terra, es pot sentir el plaer d’assaborir una cuina casolana feta amb productes de la terra i delectar els paladars més exigents amb tòfona de la Baronia de Rialb, a la Masia Massanés. Convé també assaborir embotits artesans i viure i palpar les tradicions d’una terra i d’una gent amable i hospitalària, a la Masia Perdigués.

  Com a mostra de l’arquitectura rural es conserven masos que han cuidat i respectat les construccions i els materials propis de l’entorn, fidels al sistema tradicional, i alguns dels quals recuperats per donar pas a les necessitats de l’època actual, convertits en establiments turístics.