Agramunt

Informació de contacte:

 

 

Agramunt

Oficina de Turisme d’Agramunt - Plaça del Pou, s/n
25310, Agramunt
Web: http://www.agramunt.cat/
Email: turisme@agramunt.cat
973 39 10 89

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • Agramunt, vila de dolces tradicions La vila d’Agramunt (l’Urgell-la Plana) és el centre geogràfic i la població  capdavantera de la Ribera del Sió, una comarca natural situada en el punt de confluència de l’Urgell, la Segarra i la Noguera.
    Agramunt és la segona població en importància de la comarca de l’Urgell, situada al peu del riu Sió, al nord de la comarca. És una vila industrial, de serveis i agrícola, molt coneguda per les seves fàbriques de torró i xocolata. Són importants també les seves indústries metal•lúrgiques. Agramunt, vila de dolces tradicions! Les voleu conèixer?
     


    Què visitar

     

    Església de Santa Maria El temple fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1931. Es començà a construir al final del segle XII i al XIII es bastí la portalada, encara que el campanar no es va acabar fins ben entrat el segle XIV. Durant la seva construcció va tenir lloc la transició del romànic al gòtic, i en aquest temple podem veure com aquests estils interactuen de tal manera que hi observem les meravelles de cadascun. L’element més important, des del punt de vista artístic, és la portalada principal feta per l’Escola Lleidatana.
     
    • Casa de la Vila: L’edifici és d’estructura porticada a la part baixa i d’un estil auster que s’integra dins del conjunt general de porxos de la plaça. Hi destaquen les motllures decoratives als laterals i les golfes amb obertures característiques del país. A l’interior es conserva l’espai destinat antigament a presó. El conjunt de la plaça, completada amb els porxos de les cases veïnes i dels carrers contigus, configura un indret d’allò més interessant. L’any 2003 fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
    • Plaça del Mercadal: El plànol del Mercadal que data del 1804 ara és a Ca la Vila. Es tracta d’una plaça quadrada, simètrica i porticada; a cadascuna de les cares corresponen vuit arcades dels coberts de davant les cases, totes les quals tenen el mateix aspecte visual. La plaça del Mercadal fou una de les primeres places catalanes —algú ha dit la primera— edificada d’acord amb un projecte previ. 
    • Fundació privada espai Guinovart: ’Espai Guinovart es troba situat a l’antic mercat municipal de la vila bastit per l’arquitecte Domènec i Torres, que l’Ajuntament d’Agramunt va cedir l’any 1994 per a la ubicació d’un centre d’art. L’Espai Guinovart és un espai on s’exposa l’obra del pintor contemporani Josep Guinovart, i on es fan activitats diverses: exposicions temporals, jornades, concerts, recitals..., tot amb la voluntat d’apropar l’art a la gent. Per entendre l’obra, cal que el visitant es posi a la pell d’un nen de 9 anys que durant la Guerra Civil es troba refugiat al camp amb la seva família als afores d’Agramunt, ja que la seva producció està molt lligada a la natura, sobretot a les activitats del camp i la vida al bosc. Segons Guinovart, “no es va pretendre fer un museu sinó una obra que pertanyi a Agramunt, al seu entorn, als seus habitants, a aquestes terres i a les seves estacions”. Guinovart volia compartir amb els visitants aquelles experiències a Agramunt que van marcar la seva vida. Josep Guinovart va morir l'any 2007 a Barcelona.
    • Fundació privada Guillem Viladot "Lo Pardal"La Fundació Privada Guillem Viladot “Lo Pardal” va ser creada per preservar les obres de Guillem Viladot (Agramunt, 1922 - Barcelona, 1999). Aquest agramuntí va desenvolupar una recerca creativa que el va dur a la “poesia visual”, disciplina que sobrepassa la normativa del llenguatge escrit per desencadenar imatges de valor poètic. La seva obra es divideix en 3 fases ben marcades: la narrativa, la poesia visual i les volumetries. En aquestes dues últimes etapes de les obres de Guillem Viladot s’hi poden trobar diferents objectes, entre els quals abunden les eines del camp, peces d’automòbils, etc., que treu del seu context original, els transforma i els dóna valor poètic, allunyat de les limitacions del llenguatge escrit. 
    • Museu etnològic municipal d'Agramunt: El setembre de l’any 1980 s’inaugurà el Museu Etnològic Municipal, situat als baixos de l’edifici on hi haL’Espai Guinovart. Aquest museu presenta una nombrosa col·lecció d’eines agrícoles i d’antics oficis artesanals, objectes casolans, material arquitectònic i fotografies antigues de la població cedides per agramuntins. En aquest museu s’hi pot trobar: una creu romana, una tenalla d’oli d’època romana, el tros d’un mosaic romà de Castellnou d’Agramunt, la màquina del rellotge del campanar que es va ser servir fins al 1991, una màquina de cine procedent d’un dels tres cinemes que hi havia hagut a la població, un tros de la porta de l’església de santa maria, monedes de Ponç de Cabrera (1234-1243), bitllets municipals (1936-1939), guarniments de la festa de Sant Antoni i molts altres elements que ja no s’utilitzen i que pertanyen al nostre passat.

     

    Rutes

     

    GR-3 Sender de Gran Recorregut: Donzell d’Urgell-Agramunt -Tàrrega -Verdú-Rocafort de Vallbona-Vallbona de les Monges
    El Sender de Gran Recorregut (GR-3) a la comarca de l’Urgell té una llargada de nord a sud de 60 km i dóna a conèixer una àmplia visió del seu bell entorn físic i monumental.

    Tram: Donzell d'Urgell-Agramunt
    Distància: 5,450 km - Temps: 1 h 28’ a peu - Desnivell: -100 m

    Tram: Agramunt-Tàrrega
    Distància: 22,630 km - Temps: 5 h 33’ a peu - Desnivell: +150 m
     


    Festes

     

    • FEBRER: Agr’auto, fira del vehicle d’ocasió, organitzada per l’Ajuntament d’Agramunt i la Unió de Botiguers i Industrials d’Agramunt. 
    • OCTUBRE: vers el 12, Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt. Festa declarada d’Interès Comarcal. Web: www.firadeltorro.com
    • DESEMBRE: dia 8, Mercat de Nadal. Organitzat per l’Ajuntament d’Agramunt i la Unió de Botiguers i Industrials d’Agramunt.

     

    Què comprar

     

    TORRONS FÈLIX
    C. Comtessa Aurembiaix, 5 - Tel. i fax 973 39 03 19 - E-mail: torronsfelix@terra.es
    Serveis: aire condicionat, accés per a disminuïts.

    TORRONS A. LLUCH - XOCOLATES SAUDOM
    Pol. Ind. Camí Vell de Tàrrega, 19-21 - Tel. i fax 973 39 00 30 - Obertura: visites concertades.
    Serveis: accés per a disminuïts, pàrquing.
    Capacitat: 30 persones.

    TORRONS ROIG
    Ctra. L-303, km 19,100 - Tel. 973 39 00 36 / Fax 973 39 06 90 - Obertura: visites concertades als matins (9 a 12 h) i a les tardes (15 a 19 h).
    Serveis: accepten autocars per a visites de la fàbrica, aire condicionat, accés per a disminuïts, pàrquing.
    Capacitat: 60 persones.

    TORRONS VICENS
    Ctra. de Tàrrega, s/n - Tel. 973 39 06 07 / Fax 973 39 16 01 - Web: www.vicens.com / e-mail: info@vicens.com
    Obertura: visites concertades als matins (10 a 14 h).
    Serveis: accepten autocars per a visites de la fàbrica, aire condicionat, accés per a disminuïts, pàrquing.
    Capacitat: 60 visitants.

    XOCOLATA JOLONCH
    Av. Marià Jolonch, 5 - Tel. 973 39 01 13 - E-mail: harinasestrella@millorsoft.es
    Serveis: visites concertades. 
    Capacitat: 10 persones.

    FORMATGES MONBER
    C. de les Eres, 18 - Tel. 973 39 03 16
    Obertura: visites concertades.
    Capacitat: 30 persones.