Guimerà

Informació de contacte:

 

 

Guimerà

Consell Comarcal de l''Urgell - Carrer d''Agoders, 16
25300, Tàrrega
Web: turisme.urgell.cat
Email: turisme@urgell.cat
973 50 07 07

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Guimera, vila situada a la comarca de l'Urgell - Terres de Lleida, a 555 metres d'altitud, amb una població de 361 habitants. El poble fou declarat l'any 1975 Bé Cultural d'Interes Nacional (BCIN) com una agrupació d'habitatges i d'edificis singulars.
  És una vila medieval amb una fisonomia única: un laberint de carrers s'enfilen cap a l'església i el castell, creant un original joc de formes arquitectoniques que podrien fer pensar en racons de la plena Edat Mitjana. Perdre's pels carrers del poble, pujar fins a dalt de tot i contemplar la panoramica de la vall del riu Corb des de la torre és una descoberta sorprenent. A més a més, Guimera té bons productes de la terra per complementar aquest entorn historic: l'oli, el vi, la xarcuteria i la pastisseria, entre d'altres. T'hi esperem!

   

  Què visitar

  • El nucli històric medieval: Interessant pel seu conjunt. Deixar-se perdre en una passejada sense presses pels seus carrers, portals, placetes i racons fa reviure temps llunyans. Les cases de pedra, amb els seus detalls i elements decoratius de portes, finestres i arcades són un entreteniment enriquidor. Els carrers són estrets i la llum que hi cau dibuixa les ombres amb forts contrastos.
  • El castell: Entre les restes del castell s'alça una torre cilíndrica, que domina la vall i marca des de lluny la presència del poble (s. X-XI). L'any 1985 fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
  • L'església parroqual de Santa Maria i el retaule d'alabastre de Josep M.Jujol: Sobre una gran roca s'alça l'església, que es va construir entre els s. XI i XII. Iniciada en un moment de creixement de la vila pel senyor Guerau Alemany de Cervelló i la seva esposa, Geralda de Rocabertí. Els seus escuts són encara a la portada, decorada amb elements gòtics i esculpits als capitells d'accés. 
  • La plaça major: Si anem baixant pels carrers irregulars, arribem fins a la plaça Major, on hi ha un conjunt de cases antigues amb un curiós carrer elevat en una banda de la plaça.
  • El Santuari de la Bovera: El terme de Guimerà està força vinculat a l'orde del Cister per mitjà del Santuari de la Bovera, a 2 km del nucli urbà i situat dalt d'un turó des d'on s'albira el paisatge de la comarca. Al costat de l'ermita actual hi ha part d'un claustre romànic, del s. XII, del monestir femení cistercenc de la Bovera, filial del de Vallbona de les Monges, fundat vers l'any 1176. 
  • El convent de Vallsanta: Al peu de la carretera, poc abans d'arribar a Guimerà, hi ha les ruïnes de l'església gòtica, amb grans finestrals, d'aquest monestir començat vers el 1235. Mantingué la vitalitat fins al s. XV i el 1589 les monges, ja poques, en van marxar. Conjuntament amb el monestir del Pedregal (vora Tàrrega) i el de Vallbona de les Monges, el convent de Vallsanta formava la tríada de monestirs cistercencs de la comarca.

   

  Tradicions

  El dilluns de Pasqua i el primer dissabte de setembre els habitants de Guimerà i d'altres contrades es reuneixen al Santuari de la Bovera, el qual té molta devoció religiosa.Vers el segon cap de setmana d'agost se celebra el Mercat Medieval de Guimerà. Festa declarada d'Interès Comarcal en la qual el poble s'omple d'una barreja de llums, colors, festa, música, màgia i foc.
  Més informació: www.guimera.info/medieval