La Floresta

InformaciĆ³ de contacte:

 

 

La Floresta

Oficina Comarcal de les Garrigues - Av. Francesc MaciĆ , 54
25400, Les Borges Blanques
Web: http://www.turismegarrigues.com/
Email: turisme@garrigues.cat
973 142 658
973 140 106

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • El municipi de la Floresta (les Garrigues, la Plana), que agrupa els seus 195 habitants al voltant del torrent de Vinaixa, ha estat historicament vinculat al castell de la Floresta, edifici catalogat com un Bé Cultural d'Interes Nacional. Pero aquest petit poble garriguenc amaga tresors amb encant com el pou de gel, la seva església dedicada a Sant Blai, com també una empremta gastronomica amb segell propi: l'oli de les Garrigues. Quedem per visitar-lo?

  Què visitar

  El castell, edifici catalogat com un Bé Cultural d'Interes Nacional, on trobem els estils artístics del romanic tarda, gotic, renaixentista i barroc, empremta que al llarg dels segles han deixat les cases nobiliaries dels ducs de Cardona, del Pallars i de Medinaceli, i que disposa entre d'altres elements de sales de magnífics sostres enteixinats. Annexa al castell, trobem l'església parroquial barroca dedicada a Sant Blai.

  Entre els elements identificatius hi destaquen: una notable torre quadrada emmerletada, de transició del romanic al gotic; alguns finestrals amb columna coronella, i el magnífic sostre teginat policromat. El castell havia estat de propietat privada, pero des de l'any 1997 l'Ajuntament va adquirir per al municipi una part important del conjunt. L'església parroquial barroca, dedicada a Sant Blai, es troba annexa al castell. Molt interessant de visitar.

  El pou de gel, construcció de pedra del segle XIV, servia per conservar els queviures mitjançant la neu recollida. Es tracta d'un dels pocs elements realment antics que ens han arribat fins avui que conserven la seva imatge original. L'accés fins a ell és molt facil.

  Segons sembla, el pou de gel de la Floresta era d'ús particular i es trobava situat a 60 metres de distancia dels seus propietaris, els habitants de l'antic castell de la Floresta (d'estil gotic), anomenat també del duc de Medinaceli. Durant un cert temps també fou utilitzat com a habitatge. A prop d'aquest pou de gel es troba una cabana de volta, i només a 25 metres de distancia hi ha un altre pou que en temps antics era la font de proveiment d'aigua potable per a la població de la Floresta. Aquest altre pou és tan antic com el mateix pou de gel. Tot aquest conjunt té un gran valor historic, artístic i cultural.

  La sala d'exposicions dels treballs de la pedra il.lustra la relació que manté el municipi amb aquest recurs natural mitjançant la mostra d'eines antigues i obres llegades pel mestre picapedrer Felip Martín. 

  A la galeria d'art d'Edith Schaar s'exposen pintures i tapissos d'aquesta artista alemanya de llarga i reconeguda trajectoria internacional.

  Tradicions

   

  • El dia 3 de febrer s'hi celebra la festivitat de Sant Blai, patró de la Floresta, amb un acte religiós i un dinar de germanor.
  • Durant la Setmana Santa s'hi celebra la Setmana Cultural amb una serie de conferencies i xerrades sobre temes d'actualitat.
  • La Festa Major d'estiu és el tercer cap de setmana d'agost.

   

  Oli

  La cooperativa de la Floresta, atès que és un poble petit, porta les olives a la cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques, que l'envasa amb la marca Castell de la Floresta. Forma part de la Ruta de l'Oli de les Garrigues.
  L'Oli Verge Extra amb Denominació d'Origen protegida Les Garrigues és conegut com el millor oli del món. Un oli que podeu conèixer i tastar a través de la Ruta de l'Oli de les comarques de Lleida.

  • Ruta de l'Oli
  • L'oli d'oliva