Cervera

InformaciĆ³ de contacte:

 

 

Cervera

Oficina de turisme de Cervera - Av. Francesc MaciĆ , 78
25200, Cervera
Web: http://www.turismecervera.cat/
Email: turisme@cerverapaeria.cat
973534442

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • A Cervera (la Segarra), en un espai reduït i amb un marge de temps curt, el visitant hi troba tot un testimoni històric i artístic, no tan sols de la capital de la Segarra sinó també d’algunes de les fites més transcendents de la nostra història comuna.

  Establerta sobre un turó, aquesta situació geogràfica ha caracteritzat des del principi l’estructura de la ciutat, amb carrers estrets, barris en pendent, carrerons coberts que ens fan pensar en bruixes i aquelarres, i un carrer Major que serpenteja per ajustar-se a la carena. Aquest origen defensiu es fa encara més evident quan veiem intactes els bastiments de les seves antigues muralles.

  En un extrem d’aquesta part més antiga hi trobem el temple gòtic de Santa Maria i l’austeritat rigorosa de la Casa de la Vila, només trencada per les mènsules que suporten els balcons de la façana. Més enllà apareix la Universitat, que ocupa l’espai de tot un antic barri de camperols, i al nord de la ciutat, l’estació i alguns magatzems culminats per l’edifici del Sindicat, que imposa la seva autoritat per damunt de la Cervera industrial a cavall dels segles XIX i XX.

  Què visitar:

   

  Monuments:  

  • LA UNIVERSITAT: L'edifici més important i més representatiu de la ciutat, per la seva gran importància en la història. La façana principal és d’estil barroc, bastida amb carreus de pedra i emmarcada per una portalada amb dues columnes a cada costat. Sobre la portalada s’alça la figura de la Immaculada Concepció, patrona de la institució. En el punt més elevat s’erigeix la corona reial, recordatori de la fundació monàrquica. La capella o paranimf conté un magnífic retaule dedicat a la Immaculada, que era la patrona dels estudiants. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).

    
  • L'ESGLÉSIA DE SANTA MARIA: Edifici començat a construir els últims anys del s. XIII, es va bastir durant el XIV i estava acabat el XV. Cal destacar els finestrals treballats per Colí de Maraya, l’escultura de la Verge i el Nen que hi ha al costat de la portalada romànica de la sagristia i la Verge Bruna del Coll de les Savines. Una altra característica que convé subratllar és que el campanar està encaixat entre l’església i la Paeria i conté sis campanes que encara es fan voltar a mà. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).

    
  • LA MURALLA: Les muralles conservades a Cervera són, fonamentalment, d’època medieval i foren aixecades els segles XIV i XV durant el regnat de Pere el Cerimoniós. Es van construir sobre un recinte preexistent del s. XIII. Tot el circuit sumava gairebé 3.000 metres. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).

    
  • EL MONUMENT DE LA GENERALITAT: Obra de J. M. Subirachs, representa el redreçament de la Generalitat de Catalunya, amb les fites més importants de la nostra història gravades en un dels quatre pilars, símbols de les quatre barres de la senyera.

    
  • EL SINDICAT: Obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. La seva funció principal era allotjar la maquinària de la farinera i facilitar els serveis agrícoles per tal d'abaratir els costos de consum i reduir al mínim la gestió d'intermediaris per tal que el pagès en tragués més benefici. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).

    
  • SANT PERE EL GROS: Situada a la carretera de Vallfogona. És una petita església romànica de planta circular i espadanya. Actualment és l’única resta del conjunt monàstic vinculat al monestir de Ripoll que hi havia hagut. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).

    
  •  LA PAERIA DE CERVERA: Edifici barroc del segle XVII, ampliat al XVIII, que es troba emplaçat a la plaça Major. A la façana d'aquest majestuós edifici destaquen les mènsules situades sota els balcons, de les quals cada grup representa, de dreta a esquerra: les virtuts que havien de tenir els comerciants, els cinc sentits i motius relacionats amb la presó. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).

    
  • EL CASTELL: Erigit al segle XI, ocupava el lloc més alt del turó de Montseré. De jurisdicció reial, al seu redós es va formar el nucli primitiu de la ciutat. Actualment tan sols se’n conserven les parets exteriors. BCIN (Monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional).

    
  • CASA MUSEU DURAN I SANPERE: Carrer Major, núm. 115. La Casa Duran forma part del conjunt museístic municipal cerverí designat amb el nom de Museu Duran i Sanpere. És considerada la casa pairal de la família cerverina Duran, tot i que n’havien tingut altres al carrer Major. Estèticament pertany a la sensibilitat i al gust burgès propis de l'època de la Restauració.

  Altres racons per visitar:

   

  • EL CARRER MAJOR: El carrer Major serpenteja resseguint la forma del terreny. Durant el seu recorregut ens trobem un seguit d’edificis singulars que ens parlen del seu passat esplendorós.
    
  • EL CARRERÓ DE LES BRUIXES: Als inicis, Cervera era una vila closa on les parets exteriors de les cases servien de murs defensius al primer nucli. El carreró de les Bruixes es va formar posteriorment, quan les balconades de les cases que es comunicaven amb els horts van anar tancant l'espai i van crear la màgia que el caracteritza.
    
  • LES FORQUES: Situada a la part de llevant, una mica apartada de la ciutat, trobem aquesta curiosa estructura calcària, la qual havia estat lloc públic d’ajusticiament dels delinqüents condemnats a morir a la forca.
    
  • PLAÇA SANTA ANNA: Abans d’endinsar-nos al carrer Major trobem la plaça Santa Anna. En aquest punt, al final del carrer Major, la ciutat es tancava amb el portal de Santa Maria.
    
  • LA PLAÇA MAJOR: D’aspecte simètric i unitari, gràcies a les reformes del rei Carles IV per les festes de la seva proclamació l'any 1789. També en destaca la part que resta dels porxos, construïts a partir de l’any 1401, els quals recorrien antigament tot el carrer Major i actualment només en queden dos trams a la plaça Major i dos més al final del carrer.
    

  Rutes:

   

  Rutes BTT i senderisme per la Segarra:  La Segarra ofereix un paisatge abrupte i alhora encisador, amb forts contrastos entre les estacions, en què la comarca es vesteix amb un paisatge diferent. Això permet fer diverses rutes amb BTT i a peu que ajudaran el visitant a descobrir la comarca i tots els seus racons. Les rutes abracen diversos punts d'interès cultural i històric que l'excursionista anirà albirant a mesura que avanci pel camí.

  Els mercats:

  • Mercat setmanal: Cada divendres al matí. Mercat ambulant on es poden comprar productes frescos dels horts dels pagesos de la comarca.
    
  • Mercat d'antiquaris i artesania: El primer dissabte de cada mes, a partir de les 17 hores. S'hi apleguen una vintena de parades i es reparteix pa torrat als assistents per berenar.
    
  • Fira Mercat de Nadal: Té lloc el mes de desembre al carrer Major i a la plaça Major amb diverses activitats (pessebre popular, actuació coral, varietats de pa torrat, concert, espectacle infantil...).